Edit Content

Get In Touch

Ο ξενώνας “Αγγελικά στα Ορεινά” είναι ένας ζεστός, οικογενειακός χώρος, φτιαγμένος με μεράκι και ζεστασιά!

Ένα ταξίδι στα χωριά που ο χρόνος έχει σταματήσει

Ένα ταξίδι στα χωριά που ο χρόνος έχει σταματήσει

Άρθρα

Κουκλίστικα, νοσταλγικά κι απομονωμένα αυτά τα χωριουδάκια θα αποτελέσουν την ιδανική αφορμή για να ξεφύγεις από τους πάντες και τα πάντα.

Οι ρυθμοί ζωής στην πόλη παραμένουν κολασμένοι, καθώς το άγχος περισσεύει κι οι απανωτές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) που βιώνουμε κάνουν επιτακτική την ανάγκη διακοπών και ξεκούρασης μακριά από όλους κι όλα. Για αυτόν τον λόγο ίσως να θέλουμε περισσότερο από ποτέ να πάμε σε ένα απομονωμένο, νοσταλγικό χωριουδάκι, εκεί που ο χρόνος έχει σταματήσει κι όλα κινούνται με βάση τους ρυθμούς και της επιταγές της φύσης. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να ετοιμάσεις βαλιτσούλες για ταξιδάκι προς τέτοιους προορισμούς, μην το αναβάλλεις καθώς εμείς θα ετοιμάσουμε την κατάλληλη λίστα για πάρτη σου.

Το Βραδετό στα Ζαγοροχώρια

 

Δεν είναι απίθανο να έχεις ακούσει για το Βραδετό σε συζητήσεις κάποιων πολυταξιδεμένων φίλων σου. Πρόκειται βλέπεις για το ορεινότερο απ’ όλα τα χωριά του Ζαγορίου που είναι ξακουστό για δύο πράγματα κυρίως. Αρχικά για την κοσμαγάπητη Σκάλα του Βραδετού, ένα εκ των γνωστότερων και ομορφότερων μονοπατιών των Ζαγοροχωρίων, που ενώνει το Βραδετό με το χωριό Καπέσοβο μέσα από σκαλοπάτια και γεφυράκια. Πέραν της Σκάλας το Βραδετό περηφανεύεται δικαίως και για την θέση Μπελόη, που είναι το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού του Βίκου κι απολαμβάνει μια ασυναγώνιστη κι υπέροχη θέα προς το Φαράγγι.

Η ιστορία του Βραδετού ξεκινά το 17ο αιώνα, όταν και χτίστηκε σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1340 μέτρα κι είναι βέβαιο πως σαν βρεθείς στα λιθόστρωτα καλντερίμια του θα ξεχάσεις μονομιάς καημούς κι αναστεναγμούς. Το Μπαλκόνι του Ζαγορίου θα κάνει την διαμονή σας εκεί αξέχαστη.

Το Πουρί στο Πήλιο

 

Ας ξεκινήσουμε με μια κοινή παραδοχή όσων έχουν ταξιδέψει ποτέ προς Πήλιο μεριά η οποία λέει πως σαν τα πηλιορείτικα χωριά δεν έχει. Αφού γράψαμε την εξυπνάδα μας, συνεχίζουμε προς το Πουρί, ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι που θα βρεις να κρέμεται σχεδόν πάνω από τα καταγάλανα κύματα του Χορευτού. Το Πουρί βρίσκεται περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από τη Ζαγορά κι έχει μια κουκλίστικη παραδοσιακή κεντρική πλατεία η οποία απλώνεται αμφιθεατρικά σε τρία επίπεδα, προσφέροντας ένα αναζωογονητικό αγνάντι στο απέραντο γαλάζιο που απλώνεται εμπρός σου.

Αν κουραστείς από το γαλάζιο ωστόσο μην φοβηθείς καθώς το Πουρί θα ρίξει και μπόλικο βαθυπράσινο από τα βουνά του στο ταξίδι σου, όσο ατενίζεις κάποιο από τα πετρόχτιστα σπιτάκια του χωριού, που είναι σκεπασμένα με την χαρακτηριστική γκρίζα πηλιορείτικη πλάκα και στεφανωμένα από καμινάδες που αχνίζουν. Η ερημίτικη καρδούλα σου θα χτυπήσει χαρωπά στο Πουρί, ενώ ο ξενώνας Αλισάχνη θα φροντίσει για τα της διαμονής σου με το δίκλινο να κοστίζει 74€ τη βραδιά.

Τα Φιδάκια στην Ευρυτανία

 

Αν ψάχνεις μέρος να μην σε βρίσκει άνθρωπος και να ακούς μόνο το θρόισμα των φύλλων των δέντρων, το τραγούδι των πουλιών και το μασουλητό των ζώων τότε τα Φιδάκια στην Ευρυτανία πρέπει να μπουν στο καλεντάρι σου άμεσα. Έχε υπομονή γιατί θα χρειαστεί να φτάσεις στα 960 μέτρα υψόμετρο για να αντικρύσεις το γραφικότατο κι απομονωμένο αυτό χωριουδάκι στο τέλος ενός φιδογυριστού δρόμου που ξεπροβάλλει μέσα από ένα κατάφυτο κι εντυπωσιακό ελατοδάσος της Ευρυτανίας.

Στο πιάτο σου θα έχεις καθημερινά όλη την Ευρυτανία, αφού το μάτι όσο αγναντεύει φτάνει έως και την υπέροχη λίμνη Κρεμαστών. Αν αποζητάς χαλαρωτικές και ήσυχες βόλτες τότε η διαδρομή γύρω από την κεντρική πλατεία με τον παραδοσιακό καφενέ θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Το μάτι σου θα χορτάσει πέτρα και κόκκινες κεραμιδοσκεπές, ενώ αν ανήκεις στη φυλή των κρεατολάγνων θα κάνεις μια επιβεβλημένη στάση στην ταβέρνα του Ξενώνα Οιχαλία για εκλεκτές κοψιδοκαταστάσεις.

Εκεί μπορείς να κλείσεις και τη διαμονή σου. Το δίκλινο κοστίζει ανά διανυκτέρευση 90€ και το πρωινό συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

Καισάρι Κορινθίας

Η Ορεινή Κορινθία είναι μια από τις πιο αγαπημένες και φυσικά ευλογημένες περιοχές της Πελοποννήσου, που βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από την πρωτεύουσα. Κι αν τα Τρίκαλα κι η Γκούρα παίρνουν συνήθως όλη τη δόξα, υπάρχουν ορισμένα χωριουδάκια μια σταλιά που θα κλέψουν την καρδιά σου σαν τα επισκεφθείς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το τοσοδούλικο Καισάρι, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, στους πρόποδες της Ζήρειας. Στο παραδοσιακό αυτό χωριουδάκι θα το ζήσεις αληθινά κι ινκόγκνιτο, κάνοντας τις βόλτες σου στην λιθόστρωτη πλατεία του όπου ο αιωνόβιος πλάτανος, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της. Στη σκιά του απλώνονται τα τραπεζάκια των καφενέδων μόλις γλυκάνει ο καιρός.

Τα σπιτάκια με τις κεραμιδοσκεπές του, θα σε μεταφέρουν σε ένα φυσικό τοπίο που μοιάζει βγαλμένο από τοπίο βουκόλου ζωγράφου ενώ ο ξενώνας Αγγελικά στα Ορεινά, θα στεγάσει την εξόρμησή σου, προσφέροντας όλα τα χουχουλιάρικα κομφόρ. Υπολόγισε περί τα 87€ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο με τζάκι.

Kαστόρι Ταϋγέτου

 

Αν μας διαβάζεις συχνά μάλλον θα έχεις καταλάβει την μεγάλη αδυναμία που έχουμε στον Ταΰγετο που είναι ίσως το μαγευτικό από τα ελληνικά βουνά μας. Τα χωριουδάκια που απλώνονται στους πρόποδές του είναι σίγουρα πολλά, ωστόσο αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα που θα μας πρόσφερε κάποιες μέρες ξεκούρασης μακριά από την πολύβουη πόλη, τότε η μπίλια μας θα έπεφτε στο Καστόρι.

Το Καστόρι που λες είναι ένα από τα γοητευτικά χωριουδάκια της βυζαντινής Στράτας του Μυστρά, με τα πέτρινα αρχοντικά του να στολίζονται με χρωματιστά παραθυρόφυλλα και τις τοξωτές αυλόπορτες να κλέβουν δικαιολογημένα τις εντυπώσεις. Εδώ το γαστρονομικό μενού έχει ποταμίσια πέστροφα, η οποία εκτρέφεται στις κρυστάλλινες πηγές του Αγίου Μάμα, που επιβάλλεται να μπουν στο road trip σου. Για να σου γλιτώσουμε χρόνο από το ψάξιμο της διαμονής, σού παρουσιάζουμε ένα παραδοσιακό ανεξάρτητο στούντιο στην περιοχή όπου θα την περάσεις ζάχαρη, χωρίς να χρειαστεί να δώσεις περισσότερα από 60€ για ένα δίκλινο ανά διανυκτέρευση.

Πηγή 

Άρθρα

Περισσότερα